Antwerpen barst van de bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het overzicht op deze pagina is vrij lang, maar niet compleet. Zo telt Antwerpen honderden gevels die de moeite waard zijn. Ook vind je in Antwerpen meerdere pleinen en straten die misschien niet direct in een overzicht van belangrijkste hotspots thuishoren, maar die bezoekers zeker aantrekkelijk zullen vinden. Een leuke manier om de hotspots van Antwerpen te ontdekken is door middel van een georganiseerde stadswandeling. Deze worden georganiseerd door de toeristische dienst van de gemeente Antwerpen, maar er zijn ook een aantal zelfstandige stadsgidsen die een prachtige rondleiding door Antwerpen kunnen geven.
Bezienswaardigheden in Antwerpen
Jouw bezoek aan Antwerpen
Wil je Antwerpen gaan bezoeken? Sommige dingen kun je beter vooraf regelen. Denk aan een hotelovernachting, treinkaartjes, activiteiten en tours. Krijg voordeel met een stadspas voor Antwerpen, zoals kortingen en voorrang bij bezienswaardigheden en musea.
Regel alles in Antwerpen in een paar kliks
✅ korting op hotelkamers
✅ skip-the-line toegang bij attracties
✅ gegarandeerd plek bij de leukste tours
✅ de beste deals op één pagina
Vlaaikensgang
De meest bekende pleinen en straten in het historisch centrum kom je vanzelf tegen. Sommige plekken moet je echter weten te vinden of sowieso weten dat ze bestaan. Een goed voorbeeld hiervan is de Vlaaikensgang. Dit straatje, of beter gezegd steegje, ligt een beetje verscholen in de Antwerpse binnenstad. De Vlaaikensgang kent twee ingangen: eentje aan de Oude Koornmarkt en eentje aan de Pelgrimstraat. Het steegje is tot wat sommigen denken niet middeleeuws, maar stamt uit 1591. Zodra je de Vlaaikensgang waan je je lang vervlogen tijden. Je wandelt langs elf oude achterhuizen. In de Vlaaikensgang, dat halverwege de vorige eeuw ternauwernood aan de sloophamer is gered, zitten twee restaurants gevestigd waaronder het gerenommeerde Sir Anthony Van Dijck, dat ooit twee Michelinsterren had.
Grote Markt
Het beeld van Silvius Brabo staat eenzaam in het midden van het plein aan de Grote Markt van Antwerpen. Hoewel eenzaam is niet het juiste woord, er zijn namelijk altijd mensen te vinden rondom dit bekend beeld op het fontein. Het beeld van de soldaat Silvius Brabo verteld het verhaal over het afhakken van de hand van de terroriserende reus Druon Antigoon. Hierover wordt gespeculeerd dat dit ‘hand werpen’ de naam Antwerpen verklaard. Veelal worden de mensen hiernaartoe getrokken en hebben ze vanaf hier een goed beeld over de prachtige oude gevels die dit plein sieren. Vaak betreft dit historische gildehuizen. Daarnaast is het stadhuis ook niet mis. De gevel is vaak versierd met een grote verscheidenheid aan vlaggen. Het gebouw werd omstreeks 1560 gebouwd in opdracht van de architect Cornelis Floris De Vriendt.
Ruienwandeling
Wie Antwerpen eens van een heel andere kant zou willen bekijken, moet zeker eens de Ruienwandeling proberen. Deze activiteit is erg leuk om te ondernemen als je Antwerpen met kinderen bezoekt. Onder de straten van de stad zijn namelijk nogal wat gangen te vinden van grote historische waarden. Hier stroomden eens de waterhuishouding van de stad doorheen. Er zijn bruggen, sluizen, oude gewelven en andere fundamenten bewaard gebleven. Tegenwoordig is dit allemaal onder begeleiding van een gids te bewonderen.
Het Steen
Het Steen is het oudste gebouw van de stad Antwerpen. De naam komt voort uit de tijd dat de gebouwen in Antwerpen nog van hout waren en dit het eerste stenen gebouw was. Het middeleeuwse bouwwerk ligt recht aan de Schelde. Desondanks ziet er nog altijd spectaculair uit. Het Steen heeft naast een verdedigende burcht nog een aantal belangrijke functies vervuld. Zo heeft het jaren gefungeerd als gevangenis en als Nationaal Scheepvaartmuseum. Sinds dat het MAS geopend is heeft Het Steen een nieuwe invulling gekregen. Het Steen is omgebouwd tot de nieuwe toegangspoort tot de stad Antwerpen, waar ook de toeristische dienst zijn intrek in genomen heeft. Aan de ingang van het Steen staat een standbeeld van de legendarische reus ‘Lange Wapper’.
Bourlaschouwburg
Een opvallend bouwwerk in het Antwerpse centrum is de Bourlaschouwburg .Vlakbij de mondaine winkelstraten zoals de Schuttershofstraat ligt dit schitterende theater waar je tevens heerlijk kunt eten. Vooral in de weekenden is het zoeken naar een plaatsje in het restaurant. De architect Pierre Bourla, naar wie het theater uiteindelijk is vernoemd, heeft het theater in 1827 ontworpen. Het is in een prachtige neoclassicistische stijl gebouwd. Deze stijl kwam veel voor rond het eind en aan het begin van de negentiende eeuw. Nog altijd vinden er in de Bourlaschouwburg allerlei voorstellingen plaats.
De Meir
De Antwerpse straat ‘de Meir’ staat synoniem voor hét winkelgebied van de stad. Allerlei grote ketens zijn hier vertegenwoordigd. Oude gevels worden op een zeer smaakvolle manier modern ingericht met als doel het binnenhalen van klanten. Het bijzonderste gebouw aan de Meir is de Stadsfeestzaal. Dit winkelcentrum is zeer fraai gerenoveerd en omgetoverd tot modern doch hoffelijk winkelcentrum. Met name tijdens de zomermaanden zijn er in deze autovrije winkelstraat veel verschillende straatartiesten te vinden.
Brouwerijtour De Koninck
Wil je zelf zien hoe een aantal unieke Antwerpse bieren gebrouwen worden, kom het ontdekken bij stadsbrouwerij De Koninck. Ze hebben een unieke tour door hun brouwerij waarbij je door 10 verschillende expo’s komt. Tijdens de beleving kom je te weten hoe de brouwerij is ontstaan en wie er allemaal voor gezorgd hebben dat hun bier nog steeds op de markt is. Voordat het bier naar de klant gebracht kan worden moet het eerst worden gebotteld. In de simulatie voel je je een echt bier flesje en zie je tijdens de rit door de bottelarij hoe het bier gebotteld word. Daarna beleef je een knotsgekke rit door het centrum van Antwerpen om het bier bij de klant te brengen.
Nadien kun je in de shop de lekkerste bieren mee naar huis nemen of een leuk aandenken aan jouw bezoek. Het is een tour voor jong en oud, en ook aan de jongere bezoekers of de niet-bierliefhebbers hebben ze gedacht. De brouwerij tour is volledig rolstoelvriendelijk, je kunt overal van genieten tijdens jouw bezoek. Je beleeft de brouwerij tour op je eigen tempo, zonder gids. Goed om te weten: een gemiddeld bezoek duurt 75 tot 90 minuten, inclusief degustatie. Reserveren is alleen nodig voor groepen vanaf 15 personen.
Centraal Station
Het begin deze eeuw volledig gerestaureerde Centraal Station van Antwerpen mag gerust spoorwegkathedraal worden genoemd. Het historische pand doet er in ieder geval niet voor onder. Er worden maar liefst veertien perrons verdeeld over drie etages. Vooral de glazen koepel geeft het geheel extra allure. Oud en nieuw gaan hier prachtig hand in hand samen. Naast het station ligt de dierentuin van Antwerpen en de goudwinkels. Vanuit het station loop je binnen een kwartier midden in het centrum van de stad.
Diamanten
Nog altijd is diamant een belangrijk handelswaar voor de Belgische stad Antwerpen. Er wordt zelfs gezegd dat het merendeel van de diamanten ter wereld eerst in deze stad zijn geweest. Met name de Joodse inwoners van Antwerpen staan bekend als geslaagde handelaren in goud en diamanten. De bekende ‘Jodenbuurt’ heet officieel de Diamantwijk. De verschillende winkels in dit gebied bieden de mooiste sieraden te koop aan. Over de prijs kan dikwijls gediscussieerd worden. Ook rechts van het station zijn een aantal van dit soort winkeltjes te vinden.
Groenplaats
De Groenplaats is een bruisend plein midden in het centrum van Antwerpen, dat bekend staat om zijn terrasjes en cafés. Vaak wordt dit plein gebruikt voor muzikale festiviteiten en andere evenementen. Vanaf dit centrale punt in het centrum is er veel te doen en te zien. Aan dit plein ligt bijvoorbeeld het prestigieuze Hilton hotel, achter het plein bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en in de verschillende zijstraten zijn veel verschillende restaurants en bars te vinden.
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Al sinds 1521 is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal het hoogste gebouw van Antwerpen. Inmiddels zijn er wel wat hoge gebouwen bijgekomen, maar geen enkele is hoger dan deze 123 meter hoge kathedraal. Halverwege de veertiende eeuw werd er begonnen aan de bouw van deze imposante kathedraal van Antwerpen. Sindsdien is er regelmatig wat aangebouwd en hersteld. Veel bezoekers van de stad slaan een bezoek aan deze kathedraal niet snel over. Het ligt dan ook midden tussen alle bezienswaardigheden van het centrum. Binnen is de grootste trekpleister het schilderij van Rubens ‘De Kruisoprichting’. Aan de buitenzijde, rechts van de ingang, staan een paar bronzen beelden die stenen bewerken. Met name tijdens de zomerperiode en in de weekeindes worden zij regelmatig vergezeld van een mimespeler. Dit is vaak niet van een beeld te onderscheiden, zo goed.
Sint Anneke
Antwerpen heeft zelfs zijn eigen recreatiegebied. Met name aan het Sint Anneke strand is het met mooi weer goed vertoeven. Vroeger was het Sint Anneke een dorp wat bekend stond om zijn mosselen en de bijbehorende mosselhuizen. Helaas bestaan deze niet meer. Wel vind je aan de linkeroever tussen de bomen en grotendeels onder het gras nog resten van dit dorp. Gelukkig kun je aan het Sint Annastrand nog wel de overheerlijke mosseltjes eten in de nabij gelegen horeca. Voor de kinderen zijn er enkele speeltoestellen te vinden en natuurlijk heel veel water en zand.
Stripmuren
In België is men gek op stripverhalen. Menig stripfiguur is door Belgen bedacht en door middel van pen en papier tot leven gebracht. Het land heeft menig bekende en minder bekende striptekenaar voortgebracht. In Antwerpen wordt de strip geëerd met de zogenaamde stripmuren. Dit zijn beschilderde muren waarop stripfiguren te zien zijn, zoals Nero en Suske en Wiske. Men heeft geprobeerd om de stripfiguren of het fragment zoveel mogelijk bij de locatie te laten passen. Je kunt op eigen houtje een stripwandeling maken waarbij je langs de muurschilderingen loopt. Op de website van de stripmuren staat de striproute beschreven.
Belle Epoque wijk
Genieten van architectuur kan in de Belle Epoque wijk. Deze chique wijk van Antwerpen wordt gekenmerkt door prachtige en uitmuntende gevels en historische monumenten. Bijzondere vormgevingen zoals barok en eclecticisme architectuur zijn hier te bewonderen. De wijk die officieel Zurenborg heet straalt hiermee grote klasse uit en is daarom erg gewild om er te wonen. Vlakbij ligt de gezellige Dageraadplaats waar je op een terrasje van alle heerlijkheden van Antwerpen kunt genieten.
Vreemdelingenmarkt
Aan de Oudevaartplaats naast de stadsschouwburg van Antwerpen, is elke zaterdag een grote markt te vinden. Allerlei lekkernijen uit verschillende culturen en locale producten zijn hier te koop. Maar ook een glaasje champagne drinken om daarna vervolgens een oester weg te slurpen behoort tot de mogelijkheden. Verder zijn er wat kramen met kleding, huishoudelijke spullen en andere prullaria te besnuffelen. Tegen vier uur ‘s middags wordt de boel langzaam maar zeker opgeruimd.
Lambermontmartre
Een paar keer per jaar pakt Antwerpen uit en transformeert het plein voor het Museum voor Schone Kunsten zich tot een zeer grote openlucht schildersmarkt van ongekende weerga. Lambermontmartre is een must-visit voor kunstliefhebbers. Her en der zijn er muziekanten die kunst voor de oren ten gehore brengen. Ook is het mogelijk om ter plaatse jezelf te laten schilderen. De naam van dit evenement is enigszins verwarrend. Deze schildersmarkt werd namelijk voorheen gehouden op de Lambermont plaats. Zijn naam heeft het behouden, doch vindt het tegenwoordig plaats aan de Leopold de Waelplaats. Natuurlijk zullen de Bourgondiërs zich ook hier tegoed kunnen doen aan een heerlijk hapje en/of drankje.
Rubensmarkt
Het ruim bemeten plein van de Grote Markt schittert met zijn prachtige gevels elk jaar als decor voor de Rubensmarkt. Vrijwel alle handelaren zijn dan uitgedost met historische kledij als de mensen in de tijd van de schilder Peter Paul Rubens. Veelal zijn dit barokke pakken met een grote witte kanten kraag, een pof kniebroek en een bijpassend hoofddeksel. De dames verhullen zich doorgaans in een fraai gedecoreerde jurk uit die tijd. De goederen die in de middeleeuwse kramen worden aangeboden zijn uiteenlopend. Voornamelijk treft het gewonen moderne handelswaar zoals kleding, sieraden, lekkernijen en allerlei snuisterijen.
De Rubensmarkt wordt ieder jaar op 15 augustus gehouden. Dat is een officiële feestdag in België (Maria Hemelvaart). De reguliere winkels zijn dan vrijwel allemaal gesloten.
Sinksenfoor
Met ruim meer dan 150 verschillende attracties, mag de Sinksenfoor zich benoemen tot één van de grootste kermissen van België. Het terrein bij Spoor Oost in het stadsdeel Borgerhout wordt rond Pinksteren gevuld met spectaculaire attracties en kramen met allerlei lekkers. Elk jaar tracht men opnieuw om met een nieuwe spetterende attractie te showen. Vaak lukt dit aardig goed. De Antwerpse kermis blijft maar liefst vijf tot zes weken staan.
Vogeltjesmarkt
Voor vele Nederlanders is deze vogeltjesmarkt, of door Antwerpenaren Vogelenmarkt genoemd, misschien wel de meest bekende van alle markten. Met name de door de handelaren aangeboden dieren kenmerken deze markt. Iedere zondag tussen acht uur ‘s morgens en ongeveer één uur ‘s middags worden de straten op en rondom de Oude Vaartplaats gevuld met bomvolle kramen. Tot het einde van de vorige eeuw werden er zelfs honden, katten en andere huisdieren verkocht. Nu vandaag is het verboden. De enige dieren die je er nu tegenkomt zijn kippen, hanen, konijnen en natuurlijk vogeltjes. Andere goederen bestaan uit kleding, huis- tuin- en keukenmateriaal en kunst en kitsch.
Stadsfeestzaal
Na jaren van restauratie en verbouwingen is in het jaar 2007 het meest prestigieuze winkelcentrum van Antwerpen geopend voor publiek. Je vindt de Stadfeestzaal in de bekendste winkelstraat van de stad: de Meir. Gelukkig zijn er veel historische uiterlijkheden en verfraaiingen bewaard gebleven. Het gebouw werd namelijk omstreeks 1908 gebouwd en werd uiteraard gebruikt als feestzaal, maar ook voor exposities en vele kunsttentoonstellingen. Eenieder die dit winkelcentrum voor het eerst betreedt, zal oprecht onder de indruk zijn. Vooral de glazen koepel en het verwerken van bladgoud, mozaïekvloeren en andere versieringen geven dit bouwwerk extra allure. De zwevende champagnebar, in de vorm van een enorm champagneglas, is na een kleinschalige verbouwing helaas weer verdwenen uit de Stadsfeestzaal.
ZOO Antwerpen
De dierentuin van Antwerpen behoort al jarenlang tot de best bezochte attracties van de stad. Al sinds 1843 kun je hier genieten van allerlei soorten dieren die verzameld zijn in deze stadsdierentuin. In de loop der jaren heeft de ZOO Antwerpen, zoals de dierentuin officieel heet, meerdere transformaties ondergaan. Het aanbod van diersoorten is niet altijd hetzelfde geweest, waardoor er soms dierenverblijven aangepast, bijgebouwd of juist verwijderd dienden te worden. In de tweede helft van de vorige eeuw heeft de ZOO het zwaar gehad. Achterstallig onderhoud en de oliecrisis zorgden voor minder belangstelling voor de oudste dierentuin van België.
Inmiddels heeft men de zaakjes weer goed op orde en heeft Antwerpen een dierentuin waar men trots op mag zijn. Door de ligging naast het centraal station is de ZOO gemakkelijk bereikbaar met de trein. Menig toerist komt speciaal voor de dierentuin naar Antwerpen. In topjaren wordt het bezoekersaantal van 1 miljoen betalende gasten ruimschoots gepasseerd. Het is overigens één van de weinige bezienswaardigheden die je 365 dagen per jaar kunt bezoeken, dus ook op officieel erkende feestdagen.
Kerstmarkt
Elk jaar mag de kerstmarkt van Antwerpen zich opmaken voor de duizenden bezoekers die elk jaar naar dit spektakel getrokken worden. De Grote Markt, de Handschoenmarkt, het Steenplein en de Suikerrui worden sfeervol en in stijl aangekleed. De kraampjes zijn geheel in stijl van kerst en bieden allerlei heerlijkheden, lekker drankjes, glühwein, hapjes en ook mutsen, sjaals, jassen, tassen en nog heel veel meer. Aan het water bij het Steenplein is een schaatsbaan opgezet en zijn de bomen met duizenden lichtjes versierd. Al met al een markt die je zeker gezien moet hebben.
Havenhuis
Antwerpen heeft in de tweede helft van de twintigste eeuw weinig spraakmakende gebouwen voortgebracht. Op architectonisch gebied leek het wel een soort van winterslaap. In het nieuwe millennium is Antwerpen ontwaakt en zijn er al meerdere spraakmakende gebouwen en stadsvernieuwingsprojecten ontstaan. Denk hierbij aan het nieuwe Gerechtsgebouw, het MAS, de Parkbrug over de Italiëlei en de flatgebouwen rond het Eilandje en Park Spoor Noord. Een gebouw dat wat ons betreft zeker in dit rijtje thuishoort is het nieuwe havenhuis. Dankzij de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid is een voormalige brandweerkazerne omgetoverd tot een opvallend gebouw waarbij oud en nieuw een fraai samenpel vormen. Het nieuwbouwstuk dat toegevoegd is stelt de romp van een zeilschip voor. Het glaswerk is dusdanig aangebracht dat de ramen op de facetten van een diamant lijken. Hiermee zijn scheepvaart, historie en de diamanthandel vertegenwoordigd in één gebouw.
Als toerist kun je hier alleen maar genieten van de buitenkant. In het Havenhuis zit de kantoren van het Havenbedrijf Antwerpen gevestigd.