Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Antwerpen op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Een goede reisgids over Antwerpen, Vlaanderen of België kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden.  Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Jouw bezoek aan Antwerpen

Wil je Antwerpen gaan bezoeken? Sommige dingen kun je beter vooraf regelen. Denk aan een hotelovernachting, treinkaartjes, activiteiten en tours. Krijg voordeel met een stadspas voor Antwerpen, zoals kortingen en voorrang bij bezienswaardigheden en musea.

Regel alles in Antwerpen in een paar kliks

✅ korting op hotelkamers
✅  skip-the-line toegang bij attracties
✅ gegarandeerd plek bij de leukste tours
✅ de beste deals op één pagina

kortingen, reserveringen en tickets voor Antwerpen

Beste reisperiode

Antwerpen is het hele jaar door uitstekend te bezoeken. De weersomstandigheden zijn te vergelijken met die in Nederland. Het aangenaamste is Antwerpen van mei tot en met september. De kans is dan het grootste dat je lekker op de terrasjes kunt vertoeven. Winkelliefhebbers die op koopjesjacht willen gaan die moeten in januari of juli naar Antwerpen gaan, als het solden (uitverkoop) is. De maand december staat in het teken van Kerstmis. Bezoekers kunnen dan van allerlei activiteiten genieten zoals de Kerstmarkt van Antwerpen.

Antwerpen is het populairst in het zomerseizoen en voor een korte wintervakantie. In december liggen de hotelkamerprijzen in Antwerpen daardoor hoger dan gemiddeld.

Beste reisperiode

De weg vinden

Antwerpen is een stad waar je zonder goede kaart of andere navigatiemiddelen best wel eens zou kunnen verdwalen. Omdat de straten niet in een rasterpatroon liggen kan het richtingsgevoel je wel eens in de steek laten. Een goede kaart van Antwerpen is op veel plekken te koop. Ook kan de kaart- of navigatiesoftware op je mobiele telefoon je van dienst zijn. Zo kun je in Antwerpen prima de weg vinden door te navigeren met Google Maps.

Voor wie daar allemaal geen gebruik van wil maken staan er tegenwoordig prachtige wegwijzers door de stad die je op weg helpen. Handig is dat erop aangegeven staat wat de gemiddelde wandeltijd naar de diverse wijken is.

De weg vinden

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Antwerpen (België) te reizen. België kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om wel een geldig identificatiebewijs bij te hebben.

Drinkwater

Het leidingwater in Antwerpen (en heel België) is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. De smaak van het kraanwater is net als in Nederland uitstekend. Er zijn restaurants waar je gratis kraanwater kunt krijgen in plaats van de dure fles mineraalwater. Dat is vrijwel net zo lekker en tevens goed voor je portemonnee en het milieu.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in België kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland.

Feestdagen

België kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
21 juli – Nationale Feestdag
15 augustus – Maria-Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstand
25 december – Kerstmis
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)

Tijdens feestdagen zijn de meeste winkels in Antwerpen gesloten. Er is echter een uitzondering: in de binnenstad is het in principe iedere eerste zondag van de maand koopzondag; ook als deze zondag op een feestdag valt. Daardoor kan het zijn dat op eerste paasdag of eerste pinksterdag de winkels wel open zijn.

Fooien

Fooien geven in restaurants en bars is geen must in België, maar wordt wel gewaardeerd. Een rekening afronden naar boven is vrij gebruikelijk. Taxichauffeurs verwachten een fooi van ongeveer 5 toto 10 procent over de ritprijs.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Fotograferen en filmen

Het maken van foto’s en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. In sommige musea mag je zelfs helemaal niet fotograferen. Een voorbeeld hiervan is het Fotomuseum. Als je twijfelt hoe het zit, dan kun je het natuurlijk altijd even vragen.

Fotograferen en filmen

Geld

In Antwerpen betaal je net als overal in België met de euro. Geldautomaten vind je verspreid door Antwerpen. Let op, want er staan hier minder geldautomaten dan je zou verwachten voor een stad van deze proporties. Ook kan het in het weekeinde voorkomen dat een geldautomaat leeg is door de enorme hoeveelheid geldopnames.

Betalen met creditcard is op best veel plekken, maar niet overal mogelijk. Ook Nederlandse pinpassen worden op veel plekken geaccepteerd.

Internet / wifi

Het aantal plekken in Antwerpen waar je via wifi online kunt gaan is groot. Vaak heb je wel een wachtwoord nodig, wat door hotels, restaurants en andere zaken aan hun klanten zo verstrekt wordt.

Met een Nederlands GSM-abonnement kun je ook via het mobiele netwerk online gaan. Daarvoor kun je je normale databundel gebruiken, omdat deze binnen de EU gebruikt mag worden.

Internet / wifi

Reisverzekering

Op het moment dat je naar het buitenland reist dan is het afsluiten van een reisverzekering meestal verstandig. En ja, ook Antwerpen ligt in het buitenland. Met een reisverzekering kun je onvoorziene risico’s afdekken zoals diefstal, schade en noodzakelijke medische kosten die niet of slechts deels door de ziektekostenverzekering gedekt zijn. Kijk op reisverzekering.nl voor de verschillende soorten reisverzekeringen die je af kunt sluiten.

Taal

Antwerpen ligt in het Nederlandstalige deel van België. De officiële talen zijn Nederlands, Frans en in theorie ook Duits. In de praktijk wordt er Nederlands gesproken met een Vlaams dialect.

Tijdsverschil

België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Antwerpen. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want België kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Tours & tickets

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Antwerpen bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Antwerpen.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Antwerpen
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Antwerpen via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Antwerpen via Tiqets

Veiligheid

Antwerpen kent dezelfde veiligheidsproblemen als iedere grotere stad. Diefstal, zakkenrollerij en af een toe een overval zijn zaken die in Antwerpen zeker voor kunnen komen. Wees oplettend, vermijd rustige straatjes en steegjes ‘s avonds als het donker is en zorg ervoor dat je geen uithangbord van luxe producten bent. Wie zich profileert als rijke prooi zal gemakkelijker slachtoffer worden van een misdrijf.

Veiligheid