Musea in Antwerpen

De stad Antwerpen telt tientallen grotere en kleinere musea. Op deze pagina staat een selectie van de beste musea van Antwerpen gepresenteerd. Wie van plan is musea te gaan bezoeken die moet er rekening mee houden dat de meeste musea in Antwerpen gesloten zijn op maandag. Tijdens de feestdagen zijn de meeste musea ook gesloten. Wie van plan is meerdere musea te gaan bezoeken tijdens een verblijf in Antwerpen die kan ervoor kiezen om de Antwerp City Pass aan te schaffen. Voor een vast bedrag krijg je gedurende 24, 48 of 72 uur onbeperkt toegang tot de musea van Antwerpen. De kaart geeft ook recht op korting bij diverse attracties in Antwerpen.

Jouw bezoek aan Antwerpen

Wil je Antwerpen gaan bezoeken? Sommige dingen kun je beter vooraf regelen. Denk aan een hotelovernachting, treinkaartjes, activiteiten en tours. Krijg voordeel met een stadspas voor Antwerpen, zoals kortingen en voorrang bij bezienswaardigheden en musea.

Regel alles in Antwerpen in een paar kliks

✅ korting op hotelkamers
✅  skip-the-line toegang bij attracties
✅ gegarandeerd plek bij de leukste tours
✅ de beste deals op één pagina

kortingen, reserveringen en tickets voor Antwerpen

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

De vrij lange naam Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen wordt in het dagelijkse leven vaak afgekort naar MUHKA. Op het pand zelf vind je de letters HK die zeer groot op de gevel zijn geschilderd. Elke vorm van kunst in dit museum is een traktatie voor de ogen. Er zijn stukken te bewonderen die ver over de grens hun oorsprong hebben verkregen. Je vindt dit museum in het bruisende en meest hippe deel van de stad Antwerpen, namelijk het Zuid. Op zondag heeft het museum een familiedag waarbij er gratis rondleidingen worden verzorgt voor ouders en kinderen.

Meer info over het MUHKA
MAS

Alles over Antwerpen komt samen in het opmerkelijk gebouwde MAS, oftewel Museum Aan de Stroom. De stad Antwerpen staat er in de breedste zin van het woord centraal. De afwisselende thema’s die verdeeld zijn over vijf verdiepingen, vertellen op hun eigen wijze een verhaal. De onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn onder andere: leven en dood, handel en scheepvaart, wereldhavens, mensen en goden en prestige en machtsvertoon. Daarnaast spelen kunst en muziek er ook een belangrijke rol. Het voormalige Etnografische Museum is tegenwoordig in het MAS te vinden. Met name de combinatie van dit alles maken van het MAS een museum dat beslist niet gemist mag worden tijdens een stedentrip in Antwerpen.

Meer info over het MAS

MAS

ModeMuseum

In een prachtig pand aan de Nationalestraat te Antwerpen bevindt zich het ModeMuseum van de stad. Op zeer spannende en soms dynamische wijze worden hier allerlei mode gerelateerde stukken tentoongesteld. Hierbij wandel je soms rechtstreeks door de mode heen. Het negentiende eeuws gebouw is onlangs gerestaureerd, waarbij de Gentse architecte Marie-José Van Hee op een innovatieve manier gebruik heeft gemaakt van daglicht.

Meer info over het ModeMuseum

ModeMuseum

Middelheimmuseum

In de groene omgeving van het Nachtegalenpark en Den Brandt Park ligt het Middelheimpark. Het Middelheimpark wordt ook wel gezien als een openluchtmuseum voor beeldende kunst. De eens klein begonnen collectie is in de loop van vijftig jaar uitgegroeid tot een volwaardig museum. Bekende namen uit de beeldhouwkunst zoals Guillaume Bijl, Luciano Fabro, Per Kirkeby en Dan Graham passeren de revue.

Meer info over het Middelheimmuseum

Middelheimmuseum

FotoMuseum

Aan de bekende Waalse Kaai in Antwerpen ligt dit goedbezochte museum met alles wat je maar weten wilt over fotografie. Naast het informatieve deel is er veel ruimte gecreëerd voor allerlei artistieke fotokunsten. De collectie wisselen zeer regelmatig, zodat er altijd wel weer iets nieuws te ontdekken is. Ook is er in het FotoMuseum aandacht voor film en andere media.

Meer info over het FotoMuseum

Plantin-Moretusmuseum

Ooit werd dit hedendaagse museum opgericht als drukkerij door de heer Christoffel Plantin. Gelukkig is veel van zijn werk en verzameling bewaard gebleven zodat wij dat nu kunnen bewonderen. Er is veel boekdrukkunst te vinden uit de vijftiende tot ongeveer de achttiende eeuw. Tijdens de Gouden Eeuw stond Antwerpen zelfs garant voor meer dan 80% van de boekproductie voor zuid-Nederland, België en Luxemburg. Verder vind je er de oudste drukpersen ter wereld uit 1600 en een schitterende historische bibliotheek met boeken van voor het jaar 1800. Vanwege de historische waarde staat het Plantin-Moretusmuseum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Meer info over het Plantin-Moretusmuseum

Plantin-Moretusmuseum

Museum Mayer van den Bergh

Dit verzamelmuseum met veelal West-Europese kunst is opgericht door Fritz Mayer van den Bergh en zijn moeder Henriëtte Issabelle Joanna van den Bergh. Al zeer vroeg kregen zij in de gaten dat wat zij deden, goed werd ontvangen door de stad Antwerpen. Het tentoonstellen van allerlei kunstcollecties werden op zeer hoog niveau gerealiseerd. Er werden dan ook allerlei expertises voor ingeschakeld. De in kunstgeschiedenis afgestudeerde Fritz Mayer van den Bergh wist hierbij op een slimme manier allerlei moderne snufjes toe te passen. Nog altijd mag het museum zich bij de meest goedbezochte musea van Antwerpen rekenen.

Meer info over het Museum Mayer van den Bergh

Museum Mayer van den Bergh

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Onder de meer dan 7600 kunstobjecten bevinden zich in dit ruim bemeten museum stukken van meesters als Peter Paul Rubens, James Ensor, Titiaan, Auguste Rodin, Rik Wouters en Henri De Braekeleer. Vooral de Rubenszaal ademt één en al geschiedenis en allure uit. Het museum heeft er alles aan gedaan om de kunst zo goed mogelijk te presenteren. Maar liefst zeven eeuwen aan kunst worden hiermee in een warme ambiance weergegeven.

Meer info over het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten AntwerpenMaagdenhuismuseum

In dit voormalige weeshuis uit de zestiende eeuw werden jonge meisjes opgevangen die te vondeling werden achtergelaten of hun ouders zijn kwijtgeraakt. Een kleine illustratie laat zien hoe het destijds gesteld was met de armenzorg en het welzijn van deze kinderen. Daarnaast zijn er opmerkelijke kunstobjecten te bewonderen, met onder andere topstukken van Van Dyck, Jordaens en Rubens. Regelmatig zijn er wisselende tentoonstellingen te bezoeken. Het pand op zich is ook zeker de moeite van een bezoekje waard.

Meer info over het Maagdenhuismuseum

Maagdenhuismuseum

Diamantmuseum DIVA

Al zeer vroeg in de geschiedenis was de stad Antwerpen een grote speler in de wereld als het ging om diamanten. En nog altijd heeft het veel faam. Niet gek dat hierover dan een museum is te vinden die je alles vertelt over deze geschiedenis en het verwerven en verwerken van dit kostbare gesteente. Het museum was vroeger gevestigd bij het Centraal Station, daarna werd het tijdelijk onderdeel van het MAS en nu kun je het gloednieuwe DIVA bezoeken aan de Suikerrui. Naast diamant heeft ook zilver een plek gekregen in dit briljante museum.

Meer info over DIVA

Museum Vleeshuis

Muziek staat in dit museum centraal. Maar liefst meer dan 600 jaar muziekgeschiedenis komt hier in een notendop voorbij. Het wordt op een zeer uiteenlopende manier tentoongesteld. De geschiedenis gaat onder meer over de straatmuzikanten, beiaardiers en burgerdames, theaters, opera’s en over de ateliers waar muziekinstrumenten werden gemaakt. Het pand dateert uit 1250 en werd destijds gebruikt voor het slachten en verkopen van dieren. Pas in 1830 na een tijd van leegstand namen muziekanten en kunstenaar er hun intrek. Vervolgens ging het in 1913 fungeren als museum.

Museum Vleeshuis

Snijders&Rockoxhuis

De zeventiende-eeuwse patriciërswoning van de voormalig burgemeester van Antwerpen is tegenwoordig beter bekend als het Snijders&Rockoxhuis. Nicolaas Rockox die naast zijn burgemeesterschap een liefde had voor het verzamelen van kunst, heeft tijdens zijn bestaan tussen 1560 en 1640 veel verschillende kunstvoorwerpen verzameld. Dit werd nog eens sterk aangewakkerd tijdens zijn vriendschap met de inmiddels beroemde schilder Pieter Paul Rubens. Zowel het huis, als de tuin en zijn verzameling zijn zeker een bezoekje waard.

Meer info over het Snijders&Rockoxhuis

Rubenshuis

Het huis van de meester van de schilderkunst, Peter Paul Rubens, is voor iedereen te bezichtigen. Het Rubenshuis wat nu bekend is als museum heeft zeer veel historische kunst tentoongesteld. Allerlei stukken uit zijn kunstverzameling zijn hier bewaard gebleven. Veel van zijn eigen kunst kent hier zijn oorsprong. Vooral zijn diversiteit heeft hem veel aanzien gegeven. Een wandeling door dit huis en zijn atelier mag oprecht een belevenis worden genoemd.

Meer info over het Rubenshuis

Rubenshuis

Letterenhuis

Het Letterenhuis wordt omschreven als het ‘literatuurarchief van Vlaanderen’. In dit doolhof van de letterkunst staan een aantal bekende auteurs centraal. Via een heus museumparcours wordt de geschiedenis en het belang van deze personen verteld. Allerlei biografieën, uiteenlopende publicaties en Vlaamse literatuur komen aan bod. Ook de kunst van het schrijven en het ontstaan van een verhaallijn worden duidelijk behandeld en verteld.

Meer info over het Letterenhuis

Red Star Line Museum

De Société Anonyme de Navigation Belge-Américaine, beter bekend als de Red Star Line, was een Belgische rederij die gedurende 62 jaar mensen met de boot van Antwerpen naar Amerika bracht en omgekeerd. Meestal was New York City de bestemming, maar soms werd er op Philadelphia gevaren. In 1935 ging de maatschappij failliet als gevolg van de beurskrach die zes jaar daarvoor plaatsgevonden had. De passagiers waren vaak mensen die hun geluk in Amerika gingen beproeven. Voor hen was de boottocht een enkele reis richting een nieuwe toekomst. De voormalige vertrekterminal is decennialang niet gebruikt, totdat het Red Star Line in 2013 de deuren opende. Hier wordt het verhaal verteld van de beroemde Red Star Line en van de passagiers. Wat ons betreft is dit museum één van de pareltjes binnen de diamantstad.

Meer info over het Red Star Line Museum

Red Star Line Museum