Reizen naar Antwerpen

Antwerpen is met de auto en trein prima te bereiken. Rondom Antwerpen ligt een cirkelvormige autosnelwegring met een aantal afslagen waardoor je vrij snel naar je eindbestemming in Antwerpen kunt rijden. Deze Antwerpse Ring (R1) is vanuit diverse snelwegen vanuit Nederland aan te rijden. De eenvoudige en snelle bereikbaarheid vanuit Nederland draagt bij aan de populariteit van de stad Antwerpen. Op deze pagina lees je alles over reizen naar en in Antwerpen.




Met de auto naar Antwerpen

Antwerpen is via verschillende snelwegen te bereiken. De meeste Nederlanders rijden via Breda over de A16 naar Antwerpen. Deze gaat na de Belgische grens over in de A1/E19. Een goed alternatief is de route via Roosendaal en Bergen op Zoom over de A4. Deze route gaat via de Antwerpse haven en is over het algemeen veel rustiger dan de route over Breda. Bezoekers uit Zeeland (Walcheren, Zuid-Beveland, Noord-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen) kiezen vaak de route door België. Je komt dan over de A11/E34 aangereden op Antwerpen. Houd er wel rekening mee dat je voor de tunnel onder de Westerschelde tol moet betalen. Automobilisten die via Eindhoven of vanuit Limburg komen die volgens de E34 of E313 naar Antwerpen.

De Antwerpse Ring is gevoelig voor files. De gebruikelijke spitsuren zorgen vrijwel standaard voor vertragingen op de ring en ook is dit stuk snelweg erg gevoelig voor ongevallen. Een ongeluk kan voor flinke stremmingen zorgen. Wie via West-Brabant naar Antwerpen reist die kan veel van de drukte ontlopen door via de A12 over Bergen op Zoom of vanuit Zeeland te rijden en vervolgens afslag 16 te pakken (Haven Antwerpen / Ekeren). Houd daarna meteen na de afslag de linkerbaan aan (Haven 1-100). Je komt dan uit op de Noorderlaan in zuidelijke richting. Als je alsmaar rechtdoor rijdt kom je vanzelf in het centrum van Antwerpen uit.

Met de auto naar Antwerpen

Let op als je met een oudere auto Antwerpen in wilt rijden. De hele binnenstad en een deel van Linkeroever vormen tegenwoordig een zogenaamde Lage Emissiezone (LEZ) ofwel een milieuzone. Of je met jouw auto deze zone in mag rijden is afhankelijk van de euronorm die op jouw auto van toepassing is. Wie een auto van een paar jaar oud heeft die zal vrijwel altijd veilig zitten, maar bij oudere auto’s kan het zijn dat je eerst moet betalen en.of registreren. Wat van toepassing is, hangt af van de euronorm van jouw auto en de brandstofsoort.

Op https://lez.antwerpen.be kun je op basis van je kenteken checken wat van toepassing is.



Parkeren

Het parkeren in Antwerpen vraagt wat aandacht, omdat het niet altijd even gemakkelijk is om een parkeerplek te vinden. Vrijwel het hele centrum van Antwerpen kent betaald parkeren. Enkele jaren geleden is het gebied waar je moet betalen flink uitgebreid net als de tijdstippen waarop betaald moet worden. Sommige plekken kennen een beperking wat betreft tijd. Zo mag je sinds eind 2023 als toerist niet meer op straat parkeren in het historisch centrum van Antwerpen. Om ergernis en boetes te voorkomen is het het handigste om te parkeren in één van de vele parkeergarages of de grote parkeerterreinen. Zo is het parkeerterrein bij bioscoop Metropolis een P+R parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren om vervolgens per trein, bus of tram naar het centrum te gaan.

Waar je op moet letten als je in Antwerpen op straat parkeert, is dat je niet voor een inrit of uitrit gaat staan. Vaak is dit niet heel duidelijk aangegeven en riskeer je dus een boete of dat je auto weggesleept wordt. Ook zijn er plekken waar beperkingen zijn zoals dat je er alleen maar mag staan met een vergunning.

Niet Parkeren

De parkeergarages in Antwerpen liggen goed verdeeld over het centrum. De tarieven variëren per parkeergarage. Gemiddeld betaal je de eerste uren tussen de € 2,20 en € 4,00. Vaak geldt er na het vierde of vijfde uur een lager uurtarief waarna al snel het maximum dagtarief (gemiddeld 20 tot 25 euro) bereikt wordt.

 

parkeergarage

Flitspalen

In Antwerpen barst het inmiddels van de flitspalen en flitskasten. Op menig doorgaande weg word je op je snelheid gecontroleerd. Als je te hard rijdt dan legt deze flitsapparatuur je genadeloos vast, waarna de snelheidsboete toegezonden wordt. Omdat Nederland en België gegevens uitwisselen, kan het kenteken gekoppeld worden aan de eigenaar van de betreffende auto. Als Nederlander ontloop je daarom de boetes die je in Antwerpen (of elders in België) oploopt niet meer.

Flitspalen

Met de trein naar Antwerpen

De trein is een uitstekend middel om naar Antwerpen te reizen. Zowel vanuit Nederland als vanuit België zijn er een groot aantal treinverbindingen die je naar Antwerpen kunnen brengen. Houd er rekening mee dat voor hogesnelheidstreinen zoals de Thalys zitplaatreservering geldt. Het goedkoopste is dan meestal om vooraf via internet je kaartje te regelen. De Beneluxtreinen hebben wel vrijheid wat betreft waar je gaat zitten. Sinds april 2018 rijden deze treinen via Breda in plaats van Roosendaal, wat tot die tijd het belangrijkste station was om langs te reizen als je naar Antwerpen wilde.

De goedkoopste combinatie van auto + trein is ‘het boemeltreintje’ tussen Roosendaal en Antwerpen-Centraal. Als je in grensplaats Essen opstapt kun je ten eerste gratis parkeren, daarnaast betaal je een aanzienlijk lagere prijs voor je treinkaartje dan wanneer je vanuit Roosendaal zou vertrekken. Internationale treinen arriveren op Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal. Het gros van de toeristen stapt op het prachtige station Antwerpen-Centraal uit. Het stationsgebouw is een prachtig staaltje van klassieke bouw gecombineerd met moderne architectuur. Vanuit dit station wandel je direct het centrum in via de Keyserlei. Je kunt er ook voor kiezen om van hieruit je weg te vervolgen met tram, metro, bus of taxi.

Je kunt je treintickets naar Antwerpen vooraf via internet kopen op NS International.

Handig:
5 dingen die je moet weten over treinreizen naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Met de bus naar Antwerpen

De bus is tegenwoordig een zeer goed alternatief voor de trein en de eigen auto. Met Flixbus kun je goedkoop en comfortabel vanuit verschillende steden in Nederland naar het hart van Antwerpen reizen. Je arriveert bij het station van Antwerpen.

Bekijk de busreizen van Flixbus naar Antwerpen

Reizen in Antwerpen

Antwerpen is compact genoeg om veel afstanden te voet te kunnen overbruggen. Wie echter grotere afstanden wil overbruggen die kan beter gebruik maken van het openbaar vervoer. Antwerpen heeft een goed netwerk van bus, tram en metro waarmee je veel plekken in de stad goedkoop en vrij snel kunt bereiken. De tram is in veel vervallen het handigste, de metro is op bepaalde routes de snelste manier om je te verplaatsen. Als je tijdens je verblijf in Antwerpen meerdere keren per dag met tram en/of bus reist dan kan het handig zijn om een dagpas, driedagenpas, vijfdagenpas of weekpas te kopen bij De Lijn. Indien je zo’n kaart vooraf koopt krijg je extra korting.

Reizen in Antwerpen

Taxi’s zijn er volop te vinden in Antwerpen. Ze staan bij diverse taxistandplaatsen in de stad (o.a. Centraal Station, Groenplaats). Je kunt een taxi ook op straat aanhouden of een taxi bellen. Taxibedrijven in Antwerpen zijn o.a. Antwerp-Tax (00323 238 3838), Metropole Taxi (00323 233 2248) en DTM Taxi (00323 366 6666). Taxi’s werken gewoonlijk met een taximeter. De taxitarieven worden vastgesteld door het stadsbestuur van Antwerpen. Houd er rekening mee dat de binnenstad van Antwerpen sinds de zomer van 2012 een stuk meer autoluw gemaakt is. Een aantal wegen is autovrij gemaakt en andere wegen zijn beperkt te gebruiken (eenrichtingsverkeer en andere beperkingen). Dat kan ertoe leiden dat de taxichauffeur soms een langere route moet rijden om de bestemming te bereiken.

Taxi

De leukste manier om Antwerpen te ontdekken is misschien wel per fiets. Pas wel op de voor fietsers soms levensgevaarlijke tramrails en de kinderkopjes die het een fietser redelijke onaangenaam kunnen maken. Antwerpen telt een aantal fietsverhuurders waarbij je een fiets kunt huren. Antwerpen kent ook haar eigen fietsenproject waarbij bewoners en bezoekers gebruik kunnen maken van fietsen die je bijna honderd fietsstations kunt halen en brengen. Het systeem werkt op basis van dag- week- en jaarpassen, waarbij je een vast bedrag betaalt en iedere keer een fiets voor maximaal 30 minuten gratis mag gebruiken. Overschrijding van het half uur kost je geld.

Alle info over dit fietsenproject is te vinden op www.velo-antwerpen.be

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over Velo Antwerpen

fietsen in Antwerpen