Winkelen in Antwerpen

Antwerpen is een winkelstad pur sang. Duizenden Belgen en Nederlanders zijn dagelijks op zoek naar leuke aankopen en goedkope aanbiedingen. Antwerpen heeft de shoppers echt wat te bieden. Het winkelaanbod is zeer divers, waardoor iedereen wel iets van zijn gading vindt. Antwerpen kent verschillende winkelwijken en winkelcentra die ieder hun eigen soort winkels en publiek kennen. Winkelen in Antwerpen is onder Nederlanders misschien wel het populairste uitje in het buitenland. Vooral op zaterdag zie je duizenden Nederlanders in het centrum van Antwerpen de winkels afstruinen.

Jouw bezoek aan Antwerpen

Wil je Antwerpen gaan bezoeken? Sommige dingen kun je beter vooraf regelen. Denk aan een hotelovernachting, treinkaartjes, activiteiten en tours. Krijg voordeel met een stadspas voor Antwerpen, zoals kortingen en voorrang bij bezienswaardigheden en musea.

Regel alles in Antwerpen in een paar kliks

✅ korting op hotelkamers
✅  skip-the-line toegang bij attracties
✅ gegarandeerd plek bij de leukste tours
✅ de beste deals op één pagina

regel alles voor je bezoek aan Antwerpen

5 dingen die je moet weten

Stel dat je wilt gaan winkelen in Antwerpen? Wat zou je allemaal moeten weten? Welke informatie is essentieel om jouw dagje shoppen in Antwerpen tot een succes te maken? De website 5dingendiejemoetwetenover.nl heeft alle handige tips en info over winkelen in Antwerpen in vijf punten samengevat:

5 dingen die je moet weten over koopzondagen in Antwerpen
5 dingen die je moet weten over winkelen in Antwerpen

Winkelgebieden

Het centrum van Antwerpen is opgedeeld in een aantal winkelzones. Iedere zone heeft een eigen mix uitstraling. Hieronder vind je een korte beschrijving van de belangrijkste winkelgebieden.

Het meest populaire winkelgebied is Meir. Dit gebied omvat winkelstraat Meir, Jezusstraat, Sint-Katelijnevest en de twee winkelcentra Grand Bazar en Stadsfeestzaal. Het aanbod van winkels wordt hier vooral bepaald door filialen van winkelketens zoals H&M, Esprit, Kruidvat en Blokker. De hoge huurprijzen hebben de meeste kleinere zelfstandige ondernemers al jaren geleden uit dit gebied verdreven.

De Meir is dé winkelstraat van Antwerpen

Wilde Zee is de zone waar veel lekkernijen te koop zijn. Verder is dit gebied misschien wel het meest divers in aanbod. Interieur, uiterlijke verzorging, huishoudartikelen, schoenen en kleding… je vindt het allemaal in deze sfeervolle verzameling aan winkelstraten. Tot Wilde Zee behoren de Korte Gasthuisstraat, de Wiegstraat, de Schrijnwerkerstraat, de Huidvetterstraat, de Groendalstraat, de Schoenmarkt, de Oudaan en de overdekte winkelpassage Nieuwe Gaanderij.

Tijdloos chic en modern elegant vind je terug in Quartier Latin. Deze modewijk omvat de Schuttershofstraat, Hopland, de Mechelsesteenweg, de Leopoldstraat en de Sint Jorispoort. Binnen deze wijk staan prachtige gebouwen zoals de Stadsschouwburg en de Bourla. Naast de betere modemerken vind je hier ook een aantal goede interieurzaken.

Schuttershofstraat

Het Zuid is niet direct een gebied waar de alledaagse shopper naartoe zal trekken. Het gros van het winkelaanbod is gericht op het voorzien van de behoefte in levensmiddelen voor locals. Wat wél interessant is voor toeristen zijn de vele winkels op het gebied van wonen en interieurinrichting.

De winkelstraten rondom Centraal Station staan vooral in het teken van goud en diamant. Dat Antwerpen de diamanthoofdstad van de wereld is zie je terug aan de vele winkels in en rondom het station waar deze edelstenen los of verwerkt in sieraden verkocht worden. Tegenover het station zit ook een grote vestiging van MediaMarkt. De achterkant van deze elektronicagigant komt uit in overdekt winkelcentrum Century Shopping Center. Dit winkelcentrum mag blij zijn dat MediaMarkt hier haar deuren opende, want er dreigde een serieuze leegloop in dit wat verouderde winkelcentrum.

Mode

Antwerpen heeft een goede reputatie op het gebied van mode. Dit is mede te danken aan de Antwerpse Zes, een zestal modeontwerpers die in de jaren tachtig afstudeerden in Antwerpen. Zij hebben Antwerpen op modegebied op de kaart gezet. Op modegebied moet je in Antwerpen in de Modewijk zijn. De Kammenstraat, Nationalestraat, Kloosterstraat, Steenhouwersvest en Kleine Markt behoren tot dit gebied waar je belangrijke modezaken aantreft en het Modemuseum, waar onder andere nieuw talenten laten zien waartoe ze in staat zijn. Prachtige winkel is die van Dries van Noten dat gevestigd is in het voormalige Modepaleis.

Modepaleis - Dries van Noten

Winkelcentra

Antwerpen telt een paar kleinere en grotere winkelcentra. Het drukst bezochte winkelcentrum in de binnenstad is waarschijnlijk Grand Bazar Shopping Center, dat bij de Groenplaats ligt. De ligging op de route van het Centraal Station en de Meir richting het historisch centrum maken van Grand Bazar een goede locatie voor een shopping mall. Het winkelcentrum beslaat meerdere verdiepingen met een ruim opgezet centraal plein. Mode, schoenen, levensmiddelen, speelgoed en bijouterie zijn zaken die je in dit ongeveer vijftig winkels tellende winkelcentrum kunt kopen. Het mooiste winkelcentrum is de Stadsfeestzaal. Na een grondige restauratie opende deze multifunctionele ruimte in 2007 haar deuren weer. Binnen een prachtig decor kun je winkelen in ongeveer veertig zaken, waaronder ook enkele pop-up stores. In de bijbehorende horeca kun je genieten van een lekker drankje of een heerlijk hapje. De Nieuwe Gaanderij is een kleinere overdekte winkelgalerij waar vooral modezaken. Hier koop je schoenen, kleding en lingerie.Het grootste winkelcentrum van Antwerpen ligt buiten het centrum. Het Wijnegem Shopping Center ligt op een kwartier rijden van het centrum. Hier vind je verdeeld over twee verdiepingen meer dan tweehonderd winkels, aangevuld met enkele horecazaken. Hoewel kleding en schoenen het grootste deel van het aanbod uitmaakt kun je hier een compleet aanbod van winkels verwachten. Parkeren is gratis op het omliggende parkeerterrein en de parkeerdekken bovenop het winkelcentrum. Op zaterdagen kan het erg druk zijn.

stadsfeestzaal

Weekmarkten

Antwerpen kent diverse markten. Van de weekmarkten zijn er een drietal die voor toeristen de moeite waard zijn. De Vrijdagmarkt wordt iedere vrijdag gehouden op het plein dat de toepasselijke naam Vrijdagmarkt heeft gekregen. Hier wisselen al bijna vijf eeuwen lang goederen van eigenaar. De meeste niet geheel vrijwillig, want een deel van de verkochte goederen worden per opbod verkocht. Het betreft dan meestal inboedels die afkomstig zijn van faillissementen. Toeristen genieten hier vooral van de sfeer die er heerst.

De Vreemdelingenmarkt is een weekmarkt die op zaterdag gehouden wordt op de Oudevaartplaats. Deze markt staat ook bekend als exotische markt. Tussen 8 en 16 uur worden hier vooral levensmiddelen, kruiden en exotische fruit en groentes verkocht. Een dag later wordt op dezelfde locatie en de omringende straten de Vogelenmarkt gehouden. Deze markt die onder Nederlanders vooral bekend staat als de Vogeltjesmarkt gaat vele eeuwen terug. Vroeger was het vooral een markt waar vogels, pluimvee en kleine dieren verkocht werden. Tegenwoordig is het een groots opgezette markt waar allerlei waren aangeboden worden. Deze markt is geopend vanaf een uur of acht ‘s morgens tot 13 of 14 uur.

Vogeltjesmarkt

Jaarmarkten

Antwerpen kent twee jaarmarkten die veel bezoekers trekken. Onder Nederlanders is de Antwerpse Kerstmarkt het meest bekend. Deze sfeervolle feestmarkt is vanaf begin tot eind december te vinden in de historische binnenstad van Antwerpen. Alle info over deze Kerstmarkt is te vinden op www.kerstmarktinantwerpen.nl

Een onder Nederlanders wat minder bekende jaarmarkt is de Rubensmarkt. Deze duurt slechts één dag. Ieder jaar wordt deze middeleeuwse markt gehouden op 15 augustus, wat in België een nationale feestdag is. Bij mooi zomers weer kan het erg druk worden langs de vele kraampjes, maar zeker op de terrassen waar het feesten dan tot in de late uurtjes voortduurt.Diamant en sieraden

Antwerpen staat al jarenlang bekend als één van de beste plekken ter wereld om diamanten, goud en sieraden te kopen. Van oudsher zijn het de joodse diamanthandelaren die Antwerpen de titel van diamantstad bezorgd hebben. Ruim driekwart van alle diamanten die wereldwijd verkocht worden is wel een keer in Antwerpen geweest. De stad geldt immers nog steeds als het hart van de handel. Een klein deel van de diamanten wordt via winkels aan particulieren verkocht. Soms als losse diamanten, maar vooral vaak verwerkt in sieraden. Antwerpen is door de grote concentratie aan juweliers een geliefde plek om ringen, oorbellen, kettingen en andere sieraden te kopen.

De combinatie van goud en diamant is in het geval van Antwerpen letterlijk een houden combinatie. Het gros van alle sieraden die verkocht wordt is van goud en niet zelden zijn daar diamanten in verwerkt. Omdat een redelijk deel van de winkels (ook) zelf hun sieraden maken, kun je je eigen sieraden laten ontwerpen en maken. Ideaal voor wie specifieke wensen heeft. De prijzen liggen in vergelijking tot juwelenzaken elders in de wereld gunstig. Bij de veelal joodse winkels is onderhandelen over de prijs wel een must. Wie direct akkoord gaat met de voorgestelde prijs die betaalt geheid te veel.

Diamant en sieraden

Uitverkoop

Koopjesjagers kunnen vooral tijdens de solden hun slag slaan. Tijdens deze twee koopjesperiodes (zomersolden en wintersolden) worden de huidige collecties van mode- en schoenenzaken met flinke kortingen aangeboden. De wintersolden vindt plaats in januari en de zomersolden in juli. Normaal gesproken begint de uitverkoop van de wintercollectie op 3 januari. Als deze dag op een zondag valt dan begint de wintersolden gewoonlijk 1 dag eerder (op 2 januari). De zomersolden gaat op 1 juli van start. Mocht deze dag op een zondag vallen dan mogen de winkeliers de solden één dag eerder laten beginnen (30 juni). Wie de beste keus wil hebben die gaat het beste direct bij aanvang van de solden winkelen. Wie echter de hoogste korting te pakken wil hebben die kan beter wat later in de maand gaan winkelen. Naarmate de solden vordert stijgen de kortingen meestal. Nadeel is wel dat de kans groter is dat je net naast jouw maat grijpt.

Uitverkoop